گوگل شرطی دیگر بر انرژی همجوشی در TAE Technologies میبندد
هیچکس نگفته بود که تجاریسازی انرژی همجوشی ارزان یا سریع خواهد بود.
این هفته TAE Technologies اعلام کرد که در یک دور تأمین مالی، ۱۵۰ میلیون دلار دیگر جذب کرده است؛ دوری که شامل سرمایهگذاری از سوی سرمایهگذاران موجود مانند گوگل، شورون و New Enterprise Associates میشود.
بر اساس محاسبات این شرکت که نزدیک به ۳۰ سال سابقه دارد، این دور دوازدهمین دور سرمایهگذاری TAE محسوب میشود. تا به امروز، به گفته PitchBook، حدود ۱.۸ میلیارد دلار جذب شده است، که این شرکت را به یکی از پرسرمایهترین شرکتهای فعال در حوزه همجوشی تبدیل میکند.
TAE، که قبلاً به عنوان Tri Alpha Energy شناخته میشد، سالها در خلوت و به صورت سری بر روی توسعه طراحی راکتور خود کار کرده است. این شرکت در ابتدا از فرایندی استفاده میکرد که با شلیک دو کره پلاسما به یکدیگر آغاز میشد و سپس جرم حاصل را با پرتوهای ذرهای میچرخاند. این جرم پلاسما — که شبیه به یک سیگار توخالی به نظر میرسد — میدان مغناطیسی خود را تولید میکند و در کنار آهنرباهای موجود در راکتور، پلاسما را درون محفظه نگه میدارد.
در آوریل، این شرکت اعلام کرد که دیگر نیازی به شلیک دو کره پلاسما برای آغاز واکنش ندارد. به جای آن، با استفاده از پرتوهای ذرهای به تنهایی قادر به شکلدهی، گرم کردن و تثبیت پلاسما شده است. حذف این تجهیزات باعث شده تا راکتور اندازه کوچکتری داشته، هزینه کمتری داشته و بهرهبرداری از آن آسانتر شود، به گفته TAE.
گوگل در دو دور سرمایهگذاری در TAE مشارکت داشته است؛ دور قبلی به مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۲ بسته شد. این شرکت فناوری مدت طولانیتری است که با TAE همکاری کرده است. از سال ۲۰۱۴، دانشمندان کامپیوتر گوگل با مهندسان TAE همکاری کردند تا با استفاده از یادگیری ماشین (شکلای از هوش مصنوعی) تنظیمات بهینه برای یک دستگاه همجوشی را بیابند.
پیش از ورود هوش مصنوعی، فرایند بهینهسازی معمولاً دو ماه طول میکشید — «حدود ۱۰۰۰ آزمایش»، همانطور که مدیرعامل TAE، Michl Binderbauer، در سال ۲۰۲۲ به من گفت. هوش مصنوعی این مدت زمان را بهطور چشمگیری کاهش داد و تعداد آزمایشها را به دو درجه کمتر رساند، بهطوری که این آزمایشها در عرض چند ساعت نیز قابل انجام بودند.
امروزه، راکتور TAE میتواند پلاسماهایی ایجاد کند که تا ۷۰ میلیون درجه سلسیوس گرم شوند. برای دستگاه تجاری خود، شرکت میگوید نیاز دارد پلاسماها را تا دمای ۱ میلیارد درجه سلسیوس گرم کند.
Binderbauer به Axios گفت که قصد دارد پیش از پایان این دور سرمایهگذاری در اواخر تابستان، مبلغ ۵۰ میلیون دلار دیگر جذب کند. شرکت امیدوار است که در اوایل دهه ۲۰۳۰ الکترونها را به شبکه متصل کند.